שאלות בנושא שיניים? הצוות עונה


במה השתלים יכולים לעזור לי?
שחזור של שן חסרה בודדת כאשר אין פגיעה כלל בשיניים הבריאות והסמוכות. שחזור שן
שחזור מספר שיניים חסרות ללא פגיעה וללא עומס יתר על השיניים הבריאות הסמוכות שחזור שיניים
ביצוע גשר קבוע מודבק (שיניים לא נשלפות) במקרים של חוסר שיניים נרחב או מוחלט. בעיה זו טופלה בעבר ע"י שיניים נשלפות. גשר
חיזוק, ייצוב והקטנת הגודל של התותבות הנשלפות. מניעת הפצעים והגברת הבטחון העצמי כתוצאה מתותבת יציבה גשר קבוע גשר קבוע מודבק
עד כמה דחוף לבצע שתלים לאחר העקירה. מה זה השתלה מיידית?
שתל שתלים שתל לאחר עקירה
בדומה לשרירים , אשר מתנוונים בחוסר פעילות, כך גם החניכיים ועצם הלסת מתנוונים לאחר עקירת השיניים מאחר ואינם פעילים. בתמונה- ניוון ואיבוד עצם הלסת בעקבות איבוד השיניים.
גובה לסת עובי לסת
השתלים- מחליפים ומחקים את הפעולה של שורשי השיניים. הם מפעילים את עצם הלסת מחדש. אי ביצוע השתלת שיניים בזמן- יגרום לאובדן גובה ועובי הלסת, שרירי הפנים יאבדו תמיכה וכך המתרפא יישאר עם "פני זקן"
השתלת שיניים שתלים
השתלת שיניים המבוצעת קרוב ככל האפשר לאיבוד השיניים הטבעיות- מצילה את עצם הלסת מניוון ושומרת על "פנים צעירות". היום- מקובל לבצע "השתלה מיידית" תוך כדי העקירות. זמן ההמתנה לקבלת השחזור הסופי- מקוצר בחצי. במקרה זה- בוצעו 8 השתלות מיידיות. עצם הלסת נשמרה היטב ופני המתרפאת שמרו על המראה הצעיר.
מה זה העמסה מיידית? שיניים ביום אחד?
שיטה חדישה המאפשרת למתרפא לצאת מהמרפאה עם שיניים חדשות כבר ביום ההשתלה. השיטה מאפשרת להפטר מהתותבות הנשלפות באופן מיידי ומהווה פתרון לבעיות אסתטיות באזור הקדמי
מה זה "הרמת סינוס"?
סינוס סינוסים הרמת סינוסים
הרמת סינוס (הרמת רצפת הסינוס, עיבוי סינוס) – שיטה "לגדל" עצם באזורים אחוריים של הלסת העליונה כאשר אין מספיק עצם טבעית לביצוע השתלת שיניים. עצם מלאכותית או טבעית מוחדרת לחלל הסינוס (חלל בלסת העליונה, מעל שורשי השיניים ). בתום כ-8 חודשים- נקבל באזור מספיק עצם איכותית ביצוע ההשתלה.
לכמה שתלים אני זקוק?
שתלים
בכל מקרה ומקרה נדון לגופו של עניין- בהתחשב בסוג ובכמות העצם, במיקום וכן בסוג השחזור שהוחלט לבצע. בהקשר הזה- חשוב להבין, כי שן טוחנת אחורית מיועדת לשאת בעומס לעיסה של מאות קילוגרמים ויש לה 2-3 שורשים עבים וארוכים. השתל (אשר אמור לבוא במקומה) הוא קטן יותר מהשן הטבעית בכל המימדים ושטח המגע שלו עם העצם קטן יותר בהשוואה לשן הטבעית החסרה.
שתלים בפה
כתוצאה מכך- גם התמיכה שהשתל הבודד מסוגל לספק- קטנה יותר. לכן, מקובל היום (במקרים בהם קיימת כמות עצם מספקת) להתקין לפחות שתל אחד לכל שן חסרה. התקנת מספר קטן יותר של שתלים- אפשרית, אך לעיתים יגרום הדבר לכך שלא ניתן יהיה לבצע שחזור ע"י שיניים קבועות- אלא ע"י תותבות נשלפות בלבד. נוסף על כך, הגדלת כמות השתלים בשחזור מקטינה עומס על כל שתל ומגדילה את אחוזי ההצלחה.
האם ההצלחה מובטחת ב-100%?
ההצלחה בהשתלת השיניים אינה מובטחת. יחד עם זאת, אחוזי ההצלחה בשתלים המודרניים הם גבוהים מאוד בהשוואה לכל טיפול רפואי בכלל ולכל טיפול דנטאלי אחר בפרט.לפי הספרות העולמית, אחוזי ההצלחה המקובלים הם כ-98% בלסת התחתונה וכ-95% בלסת העליונה ל-5 שנים, אצל מתרפא בריא, אך הנתונים עשויים להיות שונים במרפאות שונות. כמו כן, על פי הספרות, הצלחה של כ-85% צפויה ל-10 שנים. לצורך ההשוואה- גשר ע"ג שיניים טבעיות שורד בפה בממוצע 8-10 שנים, כלומר כמעט 100% כשלון בטווח של כ-10 שנים.
האם העישון מפריע להשתלת שיניים?
השפעת העישון על שתלים
בהחלט. עישון של 6 סיגריות ליום או יותר- מקטין בצורה דרמטית את אחוז ההצלחה ומפריע לריפוי תקין. תידרש/י להפסיק לעשן שבועיים לפני ושבועיים אחרי ההשתלה.
האם מחלות גופניות מפריעות? סכרת? מחלות לב? בעיות בקרישת דם? בריחת סידן מהעצמות –Osteoporosis?
  • לרוב, אם האדם מספיק בריא כדי לעקור שן, סביר להניח שיוכל לעבור השתלות.
  • סכרת- לא מונעת השתלת שיניים, אך עלולה להקטין את אחוזי ההצלחה במידה ואינה מאוזנת.
  • מחלות לב מסוימות, פגיעה במסתמי הלב, הפרעות בקרישת הדם- עלולות למנוע את ביצוע ההשתלה.
  • בריחת סידן- OSTEOPOROSIS- לא מונעת השתלות שיניים. בכל מקרה של מחלה גופנית כללית, ההחלטה לגבי ההשתלה תתקבל בעצה אחת עם רופא המשפחה המטפל.
מה הגיל המותר להשתלות?
הגיל המותר לביצוע השתלה
מ-16 ועד 120.
מי רשאי לבצע השתלת שיניים?
מי מוסמך לבצע השתלת שיניים
כל רופא שיניים מוסמך, בתנאי שעבר את ההכשרה המתאימה ומרפאתו מצוידת כנדרש. ישנם רופאים, המעדיפים לבצע את החלק הכירורגי בלבד, כלומר את החדרת השתל עצמו. רופאים אחרים- מעדיפים לבצע את החלק השיקומי בלבד- כלומר את בניית השן על גבי השתל. בשנים האחרונות גוברת ההבנה כי ישנם יתרונות רבים כאשר אותו הרופא מבצע גם את השתל וגם את בניית השיניים ע"ג השתלים.
האם אותו רופא חייב לשתול וגם לבנות את השיניים?
לא בהכרח, אך זהו יתרון לפחות בשני מצבים:
  • iכאשר הרופא המשקם הוא גם המשתיל, ביכולתו לתכנן את מיקום השתל, בהתחשב בתוצאה הסופית שברצונו לקבל. כמו כן, הוא רשאי לבצע שינויים הכרחיים בתכנון- תוך כדי מהלך ההשתלה.
  • אם מתגלות בעיות או אי הבנות לאחר ביצוע העבודה- לא תמיד ברור מי אמור לטפל בהן: הרופא המשתיל או הרופא המשקם. אי נעימות זו נמנעת כאשר כל העבודה מבוצעת תחת "קורת גג אחת".
השתלה ובניה
בתמונה, מתרפאה אשר שהתה בחו"ל, עברה השתלת שן קדמית ע"י מנתח מומחה בארה"ב. השתל נקלט בהצלחה, אך עקב מיקומו הלא מחושב- אין דרך לבצע כתר יפה ונוח. זאת תוצאה קטסטרופאלית עקב חוסר שיתוף הפעולה בין המשתיל לבין המשקם.
מתי לשמור על השן הטבעית ומתי מחליטים כי הגיע הזמן לעקור אותה ולבצע שתל במקומה?
יש לעשות כל מאמץ ע"מ לשמור על השיניים הטבעיות. לצורך כך עומדים לרשותנו חומרים חדישים, שיטות ומכשור משוכללים. את רוב השיניים אפשר וכדאי להציל. לצערנו, בחלק מהמקרים, כאשר הרס השן עצמה או הרס העצם מסביבה נרחבים מדי, עשוי הרופא להמליץ על עקירת השן- כאמצעי מונע להתקדמות ההרס. שמירת העצם מסביב לשן- היא המטרה העליונה, כיוון שקיומה יאפשר לנו לבצע שתלים בעתיד. העצם-ולא השן- היא הנכס היקר ביות בפה
שן טבעית ועקירה
הרס עצם מתקדם, אשר נגרם עקב העיכוב בעקירה. "הבור השחור"- משמעותו חוסר עצם מוחלט, כפי שצולם אחרי העקירה. השתלה במקום זה תחייב השתלת עצם מוקדמת.
הרס שיניים חוסר עצם
השן נעקרה באיחור, הרס העצם נרחב, ולא נותר מספיק מעובי הלסת להחדרת השתל- מצב המסבך את ההשתלה.
מהם סוגי השתלים, האם שתל מסוים עדיף או טוב יותר?
קיימות חברות רבות בארץ ובחו"ל המייצרות שתלים דנטאליים ולומדות אחת מהשנייה. לרובן- אחוזי הצלחה גבוהים. חשוב לוודא, שלשתלים המוצעים לך יש אישור של אגף הרוקחות במשרד הבריאות הישראלי. כיוון שהשתל הופך להיות חלק מגופך, רצוי גם כי יהיה בעל אישור של FDA- מינהל המזון והתרופות האמריקאי, תקן המצביע על אמינות גבוהה, ביקורת איכות ובקרת ייצור קפדנית. סביר להניח, כי שתלים של חברות בינ"ל גדולות, אשר נבדקו במחקרים אקדמיים ארוכי טווח- עדיפים ועשויים להגביר את הסיכוי להצלחת ההשתלה. במרפאתנו- בחרנו להשתמש בשתלים שוויצריים ושתלים ישראלים , בעלי כל האישורים הישראלים, האמריקאים והאירופים.
מה עם השתלות שיניים בלייזר?
על פי עמדת משרד הבריאות והסתדרות רופאי השיניים , הלייזר הינו מכשיר חדשני אך לא מפותח מספיק. ישנם אף מחקרים המצביעים על הנזקים שנגרמו ע"י הלייזר בניתוחי החניכיים. הוועדה שבדקה את העניין קבעה כי נכון להיום- לא ניתן לבצע השתלות שיניים באמצעות לייזר. פרסומים בנוסח: "השתלות בלייזר" יצרו ציפיות בלתי מבוססות בקרב הציבור.
מהי הלבנת שיניים בלייזר?
הלייזר עצמו- אינו מלבין אלא מזרז את פעולת חומרי ההלבנה בלבד. לרוב, המתרפא יצטרך להמשיך גם בהלבנה הביתית הרגילה למשך מספר לילות. נשאלת השאלה: אם ממילא יהיה צורך להמשיך את התהליך בבית- מדוע להסתכן בנזק עתידי? זאת-כיוון שקיים גם סיכון: הלבנת שיניים בלייזר מבוצעת ע"י הנחת חומר חריף, המכיל מי חמצן בריכוז גבוה ע"ג השן. אלומת אור וחום בעוצמה גבוהה ביותר מכוונת לשן המולבנת ו"מפעילה" את מי החמצן. שילוב זה עלול לגרום לכאבים ולנזק לעצב השן, כלומר לצורך לטיפולי שורש בטווח הארוך. טכניקת הלייזר דורשת זהירות בשלב זה, מוכרת זמן קצר יחסית ותקוותנו כי תשתכלל בעתיד. זאת טכניקה יקרה יותר עקב הצורך המוצדק להחזיר את עלותו הגבוהה של מכשיר הלייזר.
מהם זמני הביצוע, מתי אראה כבר את השיניים החדשות?
שמני עבודה בביצוע השתלה
את השיניים הזמניות נראה מיד בתום ההשתלה ! לגבי השיניים הקבועות- זמן סיום העבודה הוא בד"כ בין 4 ל-6 חודשים.
לסבתא שלי עשו גשרים רגילים והכול היה בסדר. למה בכלל לבצע השתלות?
לצערנו- טכניקת הפגיעה בשיניים בריאות לצורך הרכבת גשר-מקובלת עדיין בארצות מסויימות . זאת שיטה מיושנת ומזיקה, העוברת מהעולם. אנו משוכנעים, כי השחזת שיניים בריאות- כאשר קיימת אפשרות לשתל, היא אופציה גרועה. יותר מכך, אם לא הוצעה למתרפא השתלה כחלופה ראשונה ולא הוסברו למתרפא כל היתרונות, מדובר בטיפול הגובל ברשלנות מקצועית. זכותך כמתרפא לבחור בחלופה הטובה פחות, אך ההשתלה היא בריאה יותר ובעקבות ירידת מחיר השתלים בעשור האחרון- לעיתים אף זולה יותר! לדוגמה: השתלת שן בודדת חסרה- תעלה במרפאתנו פחות מגשר (בן 3 שיניים) להשלמת אותה השן ולא תגרום נזקים לשיניים הסמוכות.
האם הטיפול כואב?
הטיפול מבוצע בהרדמה מקומית או כללית עם הכנה תרופתית מתאימה. לרוב- אין תופעות לוואי חמורות, אם כי תתכן אי נוחות ונפיחות כשבוע לאחר הפעולה. רוב המטופלים מדווחים כי המטרד היה מינימאלי והמאמץ היה כדאי.
דעה נוספת – Second opinion?
השתלת שיניים - דעה נוספת
הרצון לקבל ייעוץ נוסף הינו לגיטימי ומקובל ברפואה. רופאים שונים עשויים להציע פתרונות שונים לאותה הבעיה- בהתאם לנסיונם, שיטות עבודתם ויכולתם המקצועית . אין בכך הבעת אי אמון ברופא הראשון או פגיעה בכבודו. בדרך זו- תוכל להנות מהנסיון של יותר ממומחה אחד ולקבל החלטה שקולה יותר, המבוססת על מגוון דעות. הרופא שלך מחויב -עפ"י חוק- לסייע לך בקבלת דעה נוספת ע"י מתן כל המידע על מצבך, כולל מתן תיק הטיפולים וצילומי הרנטגן . במרפאתנו- ניתן לקבל חוות דעת נוספת, SECOND OPINION, ללא כל התחייבות מצידך.

 
 

  • רח' הנרייטה סולד 8א' משרד 304 בניין "רסקו סיטי" באר שבע
  • טל: 08-6279640
  • E-mail